Una llista de música islandesa de dalt a baix

Aquesta és una llista de reproducció única on tots els artistes inclosos són islandesos. Els islandesos s’estimen molt el seu patrimoni cultural i tradició musical, el qual està intrínsecament relacionat amb el rímur (les rimes del segle XIV usades comunament per alguns artistes com a base de les seves cançons), les sagues, el seu idioma. L’hàbil Björk, juntament amb Múm, GusGus i Sigur Rós, podrien ser els músics més coneguts d’aquest país, però, quan es comença a explorar la música islandesa actual, es poden trobar tresors de veritat. Rock, electro, folk, música per a pel·lícules … La seva música i el seu llegat són simplement increïbles. És admirable com aquest país petit i poc poblat ha fet camí a través de tants mitjans diferents de manera tan sorprenent.

101 és el codi postal de Reykjavik Miðborg, el centre de la ciutat, i també com es crida col·loquialment a la cultura central de Reykjavík. Aquí es troba el boig Laugavegur, a menys de cinc minuts a peu de la casa d’artistes amb experiència i els més petits que encara es poden escoltar. Una bona manera de descobrir la nova música islandesa, si voleu música electro i experimental, és assistir al festival Airwaves, al començament de l’hivern, a la capital del país. Es fa des de 1999 i el primer concert del festival va tenir lloc en un magatzem durant una tempesta de vent i, d’ací li ve el nom. Després de gairebé 20 anys d’existència, segueix sent un dels llocs d’Europa on es poden escoltar els sons més innovadors i alternatius.

Molts dels artistes estan orgullosos de cantar en la seva bella i consonàntica llengua materna que m’encantaria poder parlar un dia. Per exemple, Samaris ha canviat a l’anglès en el seu segon àlbum, i moltes bandes barregen ambdues llengües en els seus àlbums, com Ásgeir Trausti, que fins i tot té una cançó en les dues versions. El bonic i variat paisatge islandès es reflecteix en aquesta variada llista de reproducció, ja que aquesta és la música de tot un país que treballa en granges, s’ocupa de cavalls i ovelles, però també dedicat i amb una forta tradició de fer melodies que atrauen el món sencer a escoltar-les i, perquè inevitablement s’enamori d’aquest gran país petit. Pop, blues, ritmes electrònics que es queden atrapats al cap durant hores; ambient, melodies experimentals, downtempo, rock, ska, reggae, etc., i música que no es pot classificar en un sol gènere. Es diu que Biogen és l’Aphex Twin islandès, ja que també anhela explorar macabres contrastos i el món excèntrics dels somnis.

 

 

Cada cançó té la seva història al darrrere i, Minn hinsti dans de Páll Óskar, per exemple, és una cançó que em fascina des que la vaig escoltar al Concurs d’Eurovisió el 1997. Per aquell temps era interessant i divertit escoltar totes aquestes llengües europees, úniques de cada país, i els seuss intèrprets estaven orgullosos de cantar i mostrar al món la musicalitat de la seva prosa. És d’alguna manera una cançó de la meua infantesa que em toca molt encara. Tot i que molts dels artistes estan a Spotify, alguns com The Funerals encara no hi són (en realitat, hi ha una banda anomenada “The Funerals” a Spotify però són més recents i no són islandesos, sinó alemanys). No tenen la presència sonora més feliç del món, sinó que, com bé diu Paul Sullivan en el seu llibre their genius for updating blues/country music into a raw and more crapulous context makes you want to head for the bottle and divide your time squarely between laughing and crying. He copiat un enllaç d’ells en directe a Skjár 1 TV el 2001.

 

101 is the pulsing heart of Reykjavík. […] Iceland has had a reputation for consistently coming up with the musical goods. It’s no exaggeration to say that music has played a major role in putting the country firmly on the world map. The isolated island, roughly the same size as Cuba with one-fortieth of the population, has managed to produce a steady flow of young bands over the last 25-30 years – Sigur Ros, Múm, GusGus, Lhooq, Apparat Organ Quartet, Trabant, The Leaves, The Funerals, Samaris – which have charmed music fans worldwide with high calibre and often quite left-field sounds.
[…]
I asked him what the advantages of being a producer in Iceland were.
“Intimacy and working with really good music,” he said. “Bands here know they probably won’t make the cost, let alone profit from their albums, so they just want to make a record they can be proud of. The result is often more interesting and more genuine than you might get from artists they rely on music as an income. Also, because there are so few of us, there is less fighting over the bands that you want to produce. I think we are all sharing the scene in a quite brotherly way right now.”
And the disadvantages?
“The disadvantages are that the market is really small. Because of this there is less money around, which means more interesting music but cheaper or worse equipment in studios and less time for projects.”

Sullivan, P. (2003) Waking Up In Iceland. London, United Kingdom: Sanctuary Publishing.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.